În așteptarea „dublei” CSM București – Rostov Don din sferturile de finală ale Ligii Campionilor la handbal feminin, clubul finanțat de Primăria Capitalei este gata să dea o lovituiră în Europa cu o altă echipă, cea de volei feminin. Formația pregătită de italianul Francois Salvagni (44 ani) este cu un pas în finala Chalnege Cup, după ce miercuri seara a câștigat cu 3-1 partida cu Bursa BBSK, deținătoarea trofeului, în manșa tur a semifinalelor. Pentru a accede în finala competiției, CSM București are nevoie de două seturi în returul din 13 martie, programat la Sala Elite din București (ora 18:00).
O echipă care în urmă cu aproape 3 ani era aproape desființată, până la venirea cuplului de manageri Constantin Căliman – Bogdan Vasiliu la conducerea clubului, este acum la un pas de o performanță fără precedent în voleiul feminin. Chiar dacă finala va fi în Challenge Cup, a treia competiție europeană ca valoare. Foarte mulți iubitori ai sportului ar putea trăi cu „imaginea” aceleași competiții de la handbal, câștigată de mai multe formații românești în ultimul deceniu, atât la feminin, cât și la masculin. Dar Challenge Cup de la volei este o competiție mult mai tare decât Challenge Cup de la handbal. Diferența este creată în primul rând de faptul că la volei, în această întrecere, participă inclusiv reprezentante ale celor mai bune națiuni. În schimb, în Challenge Cup la handbal participă doar echipe din țările clasate de la locul 8 în jos în EHF Rankings!
La volei feminin, primele 3 națiuni în ierarhia CEV (echipe de club) sunt Turcia, Rusia și Franța și toate au avut în acest sezon și cel puțin câte o reprezentantă. De altfel, în semifinalele întrecerii au acces în acest sezon două echipe din Turcia (Bursa și Trabzon), una din Rusia (Odintsovo) și CSM București. Dintre țările importante, Italia, Azerbaidjan și Polonia nu au înscris în acest sezon nicio reprezentantă în Challenge Cup, dar a fost opțiunea cluburilor care aveau dreptul de participare.
Ascensiunea CSM București în cupele europene este o supriză plăcută inclusiv pentru oficialii clubului, în condițiile în care bugetul echipei de volei feminin a fost diminuat după sezonul 2014-2015 cu aproape 45%. Sezonul trecut, clubul din Capitală a ieșit destul de repede din Challenge Cup, iar în Divizia A1 a terminat pe locul 3, sub pretențiile avute și raportat la bugetul avut la dispoziție.
Cu bani mai puțini în sezonul 2015-2016, până într-un milion de euro, CSM București a ajuns la două seturi distanță de finala Challenge Cup. În Divizia A1, lucrurile nu au mers extraordinar până în prezent, motiv pentru care conducerea a și decis să schimbe antrenorul, Bogdan Paul fiind înlocuit cu italianul Francois Salvagni, care a venit de la o echipă de Liga Campionilor, Lokomotiv Baku.
Cu noul tehnician pe banca tehnică, CSM București a câștigat clar partida din sferturi cu reprezentanta Germaniei, Wiesbaden (3:0 în ambele manșe), iar miercuri a obținut o victorie și pe tărâmul deținătoarei Challenge Cup. De la instalarea lui Salvagni, echipa pare că s-a mai descătușat, în mod cert jucătoarele au fost „zdruncinate” de schimbarea băncii tehnice, la modul pozitiv. Un mare merit la traseul echipei CSM București îi revine și team-managerului Eugen Banciu, un om despre care se spune că „n-ar mai ieși din casă dacă i s-ar lua voleiul!”.
Dar meritul principal pentru rezultatele din Europa aparține în primul rând jucătoarelor. Lângă italiencele Giulia Pincerato și liberoul Jole Ruzzini, croata Tamara Susic, finlandeza Laura Pihlajamaki, și sârboaica Jasna Majstorovic, majoritarea jucătoare de echipă națională, s-au ridicat la înălțime și tricolorele Roxana Bacșiș și Georgiana Faleș. Cu un lot destul de omogen după câteva luni în care s-a jucat în aceeași formulă, CSM București poate acum să se gândească și la prima finală europeană din istoria clubului. Care poate fi „confirmată” duminică, după returul cu Bursa.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER